Sådan beskytter du din bolig mod det regnfulde Danmark

03. januar 2020 Bolig, BOLIG & DESIGN 0
Sådan beskytter du din bolig mod det regnfulde Danmark

Regn og storm er særligt vinteren og efterårets ballademagere, hvilket hurtigt kan gå ud over dit hjem, hvis du ikke er forbredt. Giv huset et tjek, så det er klar til sæsonens vand, blæst og kulde. Det kan være super dyrt, så snart skaden er sket. Det kan derfor være en god ide at helgardere sig på forhånd.

Taget skal være i topform

Det er altafgørende, at dit tag ikke ebsider utætheder. Det kan komme til at koste dyrt, hvi du får en vandskade, der kommer for oven. Det kan dog være vanskeligt at spotte utæthederne, fordi hullerne typisk først viser sig, når der kommer meget regnvand, hvor det som regel er for sent.

Pas dog på når du selv vælger at kragle rundt på dit tag. Det anbefales faktisk slet ikke, at du selv kaster dig op på tagrykken af dit hus. Særligt er det farligt at begi sig på glat tegltag. Kig hellere efter om der er fugt på huset spar eller om der er teglsten, som endten er knækkede, porøse eller sidder løst.

Tagrender og nedløbsrør

Taget er ikke boligens eneste beskyttelse mod regnvejr. Det er også vigtigt at se på tagrender og neløb samt sikre, at vandet ikke kan komme ind gennem revner i mur og vinduesrammer. Endelig skal du også af med vandet i sidste ende – eller måske genanvende det. Det er naturligvis oplagt, at husets tag skal være tæt for at udgøre en effektiv klimaskærm, men det er langtfra det eneste sted, du bør være opmærksom, hvis du vil være sikker på, at din bolig kan modstå vandet fra oven.

Det handler derfor om også at kunne lede vandet sikkert ned fra taget. Velholdte tagrender og nedløbsrør er nok den mest afgørende firudsætning for at kunne lede regnvandet væk fra huset. Man skal holde øje med sine tagrender og sørge for, at de ikke er fyldt med blade og andet, som stopper vandet. Bygningsdelene bliver hermed meget fugtige, hvis vandet får lov at hobe sig op i randerne omkring huset. Læs mere her om vejledning til din bolig, særligt hvis du har brug for vejledning med et mere håndværkermæssigt perspektiv.

Andre vanleder på husets grund

Man kan også være nødsaget til at ha fokus på de mængder vander, der falder på resten af grunden. Det kan give store problemer, hvis det stemmes op nær boligen. Dette kan ske ved forkert hældning af fliser eller andet ikke-gennemtrængekig belægning.

Vandet skal altid kunne komme væk fra dit hus. Det er vigtigt, at vandet ikke løber mod boligen, men væk fra boligen. De fleste danskere får heldigvis ledt deres vand væk fra grunden vis en offentlig kloak. Men et stigende antal intensive regnskyl sætter systemerne under pres og gør det svært at bortlede de massive vandmængder. 

Nogle af de hyppigste vandskader finder sted, når voldsomme regnskyl får trykket i kloakkerne til at stige så meget, at regn- og spildevand presses op gennem toiletter og afløb, typisk i kældre.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *