Hvordan kan du som forældre støtte i uddannelsesvalget

20. december 2019 Brevkassen, Tips 0
Hvordan kan du som forældre støtte i uddannelsesvalget

Når dit barn nærmer sig 8. og 9. klasse, skal de pludselig til at tage stilling til, hvad de efterfølgende skal. Det er her din rolle som forældre særligt kommer ind og spiller en rolle, for ingen kender dem bedre end dig. Du ser kompetencer, som du kan have svært ved at vise i skolen. Hjælp dit barn videre i uddannelsesforløbet med disse gode råd.

Der er mange valg der skal tages

Som ung skal der foretages en lang række valg i teenageårene, hvor forvirringen er størst. Det er derfor vigtigt man som forældre stiller sig til rådighed og lytter til de trustrationer der kan opstå. I 8. og 9. klasse skal din datter/søn gøre sig konkrete overvejelser om fremtiden, fx når hun/han skal på introkursus, evt. skal i brobygningsforløb eller erhvervspraktisk, eller skal vælge 10. klasse og ungdomsuddannelse.

Du er formentlig den af alle der kender din datter eller søns mange forskellige personlige sider, mere end alle andre. Du kender både til deres personlige jeg i skoletiden, fritiden og har den klareste fornemmelse om hvor deres svagheder og styrker ligger. Hvordan du opfatter den unges mange forskellige kompetencer, kan være med til at styrke hendes/ hans valg.

Hjælp den unge i processen

Den unges faglige forudsætninger er ofte et rigtig godt sted og starte, når der skal vælges ungdomsuddannelse. Måske har den unge en klar ide om hvad de gerne vil foretage sig i fremtiden og det er her vigtigt at finde ud af, hvad kravene så vil være uddannelsesmæssigt. De fleste unge ved ikke rigtig hvor henad de vil bevæge sig og det kan derfor være en god ide at foreslå dem en 10. klasse eller måske et gymnasie, hvor de alle muligheder står åbne efterfølgende.

Husk dit barn på, at man aldrig låser sig 100% og det er okay at skifte holdning og mål, i takt med ens personlige og faglige udvikling. Tving dit barn med til diverse vejledningsaktiviteter på ungdomsuddannelser, hvor de kan høre mere om deres muligheder. Her bliver de ofte introduceret til muligheder, de slet ikke vidste fandtes. Oplevelserne kan inspirere til at vælge uddannelsesvej og er vigtige at få talt om. Dog skal man ikke presse teenageren for meget til et valg, for så får de ikke muligheden for at reflekterer for dem selv. For nogen er det vigtigt at starte det sted hvor alle vennerne tager hen og andre er det vigtigere at finde et sted der kan bidrage bedre til deres fremtidige kompetencer. Der er ikke noget forkert valg som sådan, man skal bare huske at bidrage og stille sig til rådighed i processen.

 

Hvad er deres styrker og svagheder

Ikke kun faglige, men også personlige og sociale kompetencer, som f.eks. samarbejdsevne, ansvarlighed, selvkontrol og selvtillid, er i fokus, når din datter eller søn skal vælge uddannelse. Med dit indgående kendskab til dit barn, fra mange forskellige sammenhænge, kan du bidrage til deres egne overvejelser om, hvilke kompetencer de har og kan udvikle.

Andre kan have en vurdering af, hvad dit barn kan, og det har en betydning. Men når den unge overvejer sine muligheder, får det også betydning for, hvordan de opfatter sig selv. Det kan handle om personlige evner, indre, ressourcer, værdier, motivation og i det hele taget, hvad den unge ser i sig selv. Men det gør ikke noget at ville udvikle sig fra sit nuværende holdepunkt. Åbn dine muligheder for dit barn og tag eventuelt fat på en skole som IBC. De har valgt at samle en lang række uddannelser på samme sted og der opstår hermed ikke samme opdeling i forhold til hvilken uddannelse man vælger. Her kan man både tage 10. klasse, en EUD, HF, HHX og EUV, men en mange forskellige linjefokus. Når du vælger skole kan det være en god ide at kigge på, hvad fokusset er hos uddannelsesstedet, og om de også lægger vægt på det gode studiemiljø.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *