Hvordan hjælper du bedst din kæreste igennem sygdom

Hvordan hjælper du bedst din kæreste igennem sygdom

Selvom du måske ikke er gift med din partner, så har man som kærestepar en forventning om, at man er der for hinanden, både når tingene går godt, og når de går skidt. Men for mange kan det være svært at vide, hvordan man bedst støtter sin kæreste, når tingene er svære og partneren f.eks. gennemgår sorg, depression, stress, arbejdsskade, fyring eller sydom. Her kommer et par fif, du som udgangspunkt aldrig går galt i byen med:

  • Lad være med at presse på

En depression, angst eller sygdom er ofte undervejs over en længere tidsperiode og kan give symptomerne og gradvise ændringer af personlighed/væremåde. Det kan være svært for din partner helt konkret at vide, hvad der er grunden til ændringerne eller symptomerne. Det kan også være, at der er ting, som din partner går og grubler over på egen hånd, og som tager tid at åbne op for. Det vil derfor aldrig hjælpe at presse på og afkræve et svar – det vil højst sandsynligt få din kæreste til at klappe i, som en østers, omkring de svære ting og tanker.

  • Vis at du er der for ham/hende

Når man har det svært, er det vigtigt at vide, at man har nogle personer i sit liv, som man kan stole på, og som vil støtte og lytte til en. Det giver tryghed, og det giver derudover en ro til at bearbejde en krise, når man ikke samtidig skal være bange for, at man skubber sine nærmeste væk, fordi man ikke er helt sig selv. Det at fortælle din kæreste, at du er der for ham/hende uanset hvad, og at du er klar til at snakke, når personen behøver det, betyder alverden.

Det kan være frustrerende ikke at kunne gøre noget, der virkelig batter, men små ting som at støvsuge, købe ind, vaske tøj og andet praktisk, kan faktisk gøre en forskel, da selv det, kan være en uoverskuelig opgave, når man har det svært.

  • Lyt

For nogle er kunsten at lytte ret så svært. Er man den løsningsorienterede type, så vil man automatisk komme med en masse forslag til, hvordan man kan løse et problem uden hensynstagen til, om det egentlig er det, din partner ønsker, når personen fortæller om sine problemer. Derfor skal du lytte og forstå uden at snakke og komme med gode råd. Det er ikke altid så let at handle, når man er midt i en krise, og så kan dine velmenende råd være nok så gode, men får kun din partner til at føle sig endnu mere misforstået.

  • Drop forventninger

Lad være med at have forventninger til din kæreste i den periode, hvor personen er i krise. Her er det ikke noget med at forvente, at I nu skal ud at hygge jer på din fødselsdag, fordi i igennem de sidste måneder har lagt på sofaen hver weekend. Har du selv brug for at opleve noget andet, så tag dine venner eller veninder med. Lad være med at presse din kæreste og få personen til at føle sig som en endnu dårligere person og partner, end de i forvejen gør. Indstil dig på, at tingene kommer til at foregå på din kærestes præmisser og fortæl dig selv, at I tager revanche, når han/hun er kommet ovenpå igen.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *