Flere og flere danskere vælger en vegansk livsstil

Flere og flere danskere vælger en vegansk livsstil

Vegansk mad er populært som aldrig før i Danmark, og flere og flere vælger at lægge deres livsstil om og blive veganere. Den stigende efterspørgsel på vegansk mad kan tydeligt ses i supermarkederne, der begynder at have flere varer til veganere. En vegansk livsstil handler dog også om andet end mad, som du kan læse mere om her.

Derfor bliver flere veganere

Der er forskellige grunde til at flere vælger at påbegynde en vegansk livsstil. For nogle handler det om dyrevelfærd og det etiske aspekt at slå dyr ihjel, for andre handler det om at passe på miljøet mens det for nogle handler om sundheden bag en vegansk kost.

For nogle er det måske en blanding af de tre. En ting er sikkert og det er at flere der vælger kød og mælkeprodukter fra til fordel for grøntsager, bønner og erstatningsprodukter uanset om det så handler om sundhed, miljø eller dyreetik.

Det er dog især det dyreetiske aspekt, som skinner igennem, når veganere bliver spurgt hvad deres grund er til at vælge en anderledes livsstil sammenlignet med det traditionelle. For mange veganere handler det om, at det føles forkert at udnytte dyrene til vores fordel, og derfor vælger at de ikke vil støtte industrien.

Større udvalg i de danske supermarkeder

Det stigende antal veganere kan i høj grad ses på udvalget af veganerprodukter i de danske supermarkederne. I dag er det muligt at finde erstatningsprodukter som sojapølser, vegansk ost og mange andre produkter i de større danske supermarkeder. Mens det i alle supermarkeder er muligt at købe forskellige slags plantemælk.

Og der kommer hele tiden nye produkter inden for det veganske marked. For et par uger siden introducerede Naturlig Foods deres bud på plantebaseret hakket oksekød. De kom frem med et produkt der ligner og efter sigende også smager som hakket oksekød, og produktet mødte stor popularitet til at starte med, da mange butikker hurtigt måtte melde om udsolgt.

På samme måde, kommer der mange andre nye produkter, som skivepålæg, der ligner det traditionelle pålæg men udelukkende er lavet af planter.

Vegansk livsstil handler om andet end mad

Selvom en vegansk livsstil i høj grad har fokus på mad, handler det dog også om andet. Mange veganere går også udenom andre produkter i vores dagligdag, hvor dyr har været involveret i produktionsprocessen.

Først og fremmest går veganere udenom læder, pels, uld og silke, da det er tøj, der er lavet af dyr og dermed ikke anses som vegansk at købe. I forbindelse med tøj, sker der også en stor udvikling, så du fx nemt kan finde sko, der ligner læder men er lavet at kunstigt læder. På samme måde findes der i dag et stort udvalg af pelsjakker, der er lavet af falsk pels, hvilket der er en stor efterspørgsel på – både fra veganere men også mange andre er begyndt at gå udenom pels. Du kan derfor nemt finde en flot jakke i faux fur i butikkerne i dag, ligesom at det er nemt og enkelt at finde skønhedsplejeprodukter der er veganske, noget der var tæt på umuligt, for bare år siden – se blot udvalget af veganske shampoos her.

Veganere går ligeledes også udenom skønhedsprodukter, hvor der er noget fra dyr i, eller er testet på dyr, da begge dele strider imod en vegansk livsstil.


1 thought on “Flere og flere danskere vælger en vegansk livsstil”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *