3 grunde til at drikke kaffe

20. november 2012 Mad og drikke 0
3 grunde til at drikke kaffe

kaffe er sundt

I følge en dansk undersøgelse drikker hver 2. kærestepar for meget kaffe. Men er det i virkeligheden en skidt ting? Hvor meget kaffe må man så drikke, og hvorfor er det man altid bliver så glad af det?

Når de fleste vågner om morgenen, så har de brug for en varm kop kaffe. Det virker opkvikkende eftersom koffeinen aktivt giver hjernen og kroppen en “chok start ” på dagen.

Desværre giver koffeinen også en negativ effekt. Man bliver afhængig af kaffe, og de rigtige kaffe-drikkere får nærmest abstinenser hvis ikke de får deres første kop inden og efter morgenmaden.

Dog tyder senest forskning på, at kaffe også har mange sunde fordele. Hvis du sørger for at indtage et rimeligt forbrug af koffeinrige ting som:

  • Chokolade
  • Kaffe
  • Te

Så kan disse være medvirkende til at modvirke hjertekarsygdomme, diabtes og kræft. Forneden kan du læse de 5 gode grunde til, at du skal begynde at drikke kaffe.

Kaffe giver dig et bedre humør

En række undersøgelser viser, at kaffe kan være med til at give dig bedre humør.
Koffein stimulerer nemlig en større frigivelse af dopamin (signalstof), som aktiverer produktiviteten og årvågenheden i din hjerne. Denne undersøgelse er lavet af den amerikanske diætist Rania Batayneh.

“Dopamin påvirker også vores humør, og vi bliver derfor en smule gladere efter en kop kaffe” siger Rania Batayneh.

Undgå at få et slagtilfælde

Ligeledes tyder en undersøgelse blandt 83.000 kvinder, at de kvinder der drikker kaffe hver eneste dag, også har lidt lavere risiko for at få et slagtilfælde.

Denne undersøgelse har bl.a. været udgivet i tidsskriftet Circulation, og er udført af American Heart Association.

Kaffe giver både vægttab og vægtøgning

Langt de fleste kaffe-drikkere argumenterer at kaffe giver vægttab. Det passer dog ikke helt.

Rania Batayneh forklarer, at koffein sætter gang i stofskiftet som på en naturlig måde øger forbrændingen af kalorier. Hvis man derimod drikker for meget kaffe, og derfor indtager for meget koffein overproducerer kroppen kortisol, (et stresshormon) der ofte bliver kædet sammen med stress og vægtøgning.

For meget kaffe skader dig

Alt for meget kaffe i løbet af en dag er ikke sundt. I følge diætisten Rania Batayneh er der en række sundhedsrisici ved at indtage for meget koffein.

Koffein er et rusmiddel og et for højt indtagelse kan have farlige skadefulde virkninger. En dosis på mere end 500 mg (4-5 kopper) fører til

  • Søvnløshed
  • Irritation
  • Ondt i maven
  • Forstyrret hjerterytme
  • Nervøsitet

Ligeledes kan for meget kaffe give kortvarige “hop” i blodtrykket. Personer med et højt blodtryk, skal sørge for at holde koffeinindtaget nede.

Så meget kaffe må du drikke i løbet af en dag

Husk altid at indtage koffein i rimelig mængder. Hvor meget er det?

En god tommelfingerregel går på at du skal holde dig under 300-400 mg koffein om dagen. Det svarer cirka til 3-4 koffer eller 6 dåsercola.

Er du gravid eller har du et for højt blodtryk anbefales det at du holder dig under 150-200 mg om dagen.

Kilde: Huffington Post – Coffee


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *