Svømnings betydning for kroppen

21. juli 2020 Uncategorized 0
Svømnings betydning for kroppen

Svømning er uden tvivl en rigtig sund sport. Det er en sport der gavner dine led, styrker din krop, og er samtidig en sport med lav risiko for skader. Svømning er mange gange blevet nævnt som den sundeste sport, men findes der også noget man skal tage højde for, hvis man skal svømme? Man svømmer i klorvand, så hvordan reagerer kroppen?

Vægt og stressniveau

Hvis vi starter med at kigge på hvordan svømning påvirker din vægt, så er svømning en meget effektiv sportsgren til at forbrænde kalorier. Du kan forbrænde op til 800 kalorier i timen ved at svømme med høj intensitet, og ca. 200 færre kalorier ved mindre intensiv svømning. Hvordan vægten udvikler sig, er afhængigt af hvor ofte du træner, og hvilke svømmearter du vælger.

Hvordan svømning påvirker dit stressniveau, kommer i høj grad an på hvor tryg du er i vand. Kan du ikke svømme, kan stressniveauet godt blive påvirket negativt, ved nærmest at blive angstprovokerende. Er du derimod tryg i vand, kan svømning få en meget gavnlig effekt på stress, hvor det nærmest kan blive en meditativ oplevelse.

Derfor er det også god grund til at fortsætte, selvom det godt kan være en hård oplevelse i starten. Når først man har fundet rytmen, kan svømning blive en meget befriende oplevelse.

Hår og hud

Når man kigger på hvordan klorvand påvirker hår og hud, kan man godt risikere at skulle passe på. Klorvand fjerner nemlig hudens fedtstoffer, og har en negativ effekt på hudens fugttab. Det er derfor en meget god idé at skylle sig efter man har været i klorvand, og eventuelt smøre sig med en fed creme.

Oplever du irritation ved at svømme i klorvand, kan du med fordel skylle dig inden du hopper i, da fugtig hud kan mindske risikoen for irritationer.

Når det kommer til håret, er det en god idé at svømme med badehætte, for at mindske kontakt til klorvandet. Håret kan nemlig godt reagere over for klorvand, hvor flere professionelle svømmere oplever at deres hår bliver tørt og stift, hvis ikke de svømmer med badehætte.

Tager dit hår eller din hovedbund skade, kan du læse om hvad du kan gøre på hovedbunden.dk.

Langsom svømning eller sprint?

Kroppen reagerer væsentlig anderledes alt efter hvilken intensitet du svømmer med. Svømmer du langsomt, opbygger du bedre grundform, og dermed skaber du gode forudsætninger for at forbrænde kalorier på en sikker måde. Du aktiverer nemlig hele kroppen, uden at overbelaste.

Træner du derimod i kortere sprinter, belaster du kroppen hårdt, hvor du vil opleve hurtigere syre i arme og ben, hvor kroppen vil arbejde med lavt iltindtag. Det er ikke en særlig effektiv metode for at tabe sig, da man ikke kan holde intensiteten oppe i lang tid ad gangen.

Det kræver god teknik at kunne sprinte effektivt i vand, men når du har styr på det, kan det være en sjov måde at variere sin træning. 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *