Sådan påvirker stress dit sexliv

25. april 2018 Sex og samliv 0
Sådan påvirker stress dit sexliv

Du er uden tvivl allerede klar over at stress ikke er godt for dig. Men måske er du ikke klar over at stress ikke kun påvirker dig psykisk. Det kan også have en påvirkning på dig fysisk, specielt hvis du mere eller mindre kronisk er udsat for stress. Det kan både øge sandsynligheden for kræft ved at svække dit immunforsvar. Et svækket immunforsvar udsætter dig samtidig for en række sygdomme.

Hvis det ikke er nok til at overbevise dig om vigtigheden til at være opmærksom på om du er stresset og forsøge at forebygge det, ja, så kommer her endnu en god grund: Stress kan påvirke dit sexliv også. Vi ved at stress kan påvirke dine følelser og derigennem skade dit sexliv med din partner.

Det skyldes primært at din krop reagerer i en slags ”overlevelses-tilstand”. Det betyder at din libido (sexlyst) mindskes fordi mennesket er bygget til først og fremmest at overleve og herefter at formere sig. Stress påvirker din krop ved at øge livs-nødvendige funktioner såsom blodomløb og hjerterytme og altså øge disse mens kroppen lukker ned for ikke overlevelses nødvendige funktioner såsom din libido.

Det er desværre ikke kun her stress kan påvirke dit sexliv. Stress kan samtidig medføre at du oplever en anderledes hormonbalance som er styrende for netop din sexlyst. Stress øger ofte dine niveauer af kortisol, som er påvist også at forringe din libido. Samtidig vil mange kvinder opleve at deres menstruations cyklus påvirkes og dette leder ofte til en forringet lyst til sex med din partner. Samtidig vil det også have betydning for din evne til at opnå orgasmer. Når du er stresset vil du have svært ved at slappe af, og det er en af de vigtigste ting når du skal nå klimaks, det har jeg også skrevet mere om på Eroti.dk.

Dit vigtigste organ under sex, er selvom du ikke er klar over det, din hjerne. Hvis der kører alle mulige andre tanker så er det svært at fokusere på selve samlejet og nyde det.

Det vides også at stress kan påvirke din krops metabolisme og du kan ende med at tage på i stressede perioder. Både på baggrund af ren kropslige funktioner som påvirkes, men også fordi personer der er stressede ofte spiser anderledes end normalt. Det er klart, at hvis du oplever forandringer på din krop, og ikke har det godt med de forandringer, så vil du også have mindre lyst til at engagere dig selv i seksuelle aktiviteter.

Heldigvis er der selvfølgelig ting du kan gøre for at afhjælpe din stress. Selvom en hvis grad af stress ofte vil være normalt i hverdagen er det vigtigt du udpeger større stressfaktorer for dig selv og forsøger at komme dem til livs. Vær opmærksom på, hvad du i hverdagen stresser mest over og forsøg at minimér dem mest muligt.

Samtidig kan seksuel kontakt med din partner faktisk også være medvirkende til at du overordnet bliver mindre stresset. De følelser og hormoner der produceres under sex er samtidig naturlige forsvarsmekanismer mod din krops reaktion på stress. At afsætte tid til intim kontakt kan derfor netop være en vigtig faktor for at undgå stress. Det er altså ikke det du skal skære ud af skemaet selvom du er stresset – det kan hjælpe dig i stedet.

Selvom denne artikel primært sætter fokus på det der sker under stress og de dårligdomme som affødes heraf ift. netop stress så tror jeg det er vigtigt at man forstår de reaktioner man har på stress, for derigennem også bedst at håndtere dem.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *