Garn, garn og mere garn – moderigtigt og afstressende

08. maj 2018 Tøj og mode 0
Garn, garn og mere garn – moderigtigt og afstressende

Bålet knitrer, omkring dig sidder en masse af dem du holder af. Solen er gået ned og det er lidt køligt selvom varmen fra bålet stråler ud. Du putter dig lidt i den lækre ny-strikkede trøje, som du lige er blevet færdig med.

Kan du se det for dig?

Garnet du valgte til din trøje, er valgt med omtanke. Kvaliteten er god, blød og varm.

Mange tror at strikning er for bedstemor, mormor eller farmor, men det er ikke rigtigt. I årets vinter OL så man en træner stå og strikke, mens han gav de sidste dessiner til løberne. Derudover ser man i dag også mange unge mennesker, der er begyndt at strikke, som en form for afstresning.

Virker det så?

Det korte svar er ja!

Forskning har vist at det er særdeles afstressende at strikke eller hækle. Det er ligefrem godt for dit fysiske helbred. Når man strikker eller hækler, er man fokuseret på det arbejde man har mellem hænderne, og ikke på slik og andre usunde sager – eller arbejde, studie eller eksamensopgaver. Nogle unge fortæller endda at de føler en indre ro når de fordyber sig i strikkearbejdet. Det drejer sig ikke nødvendigvis om det færdige resultat, men mere vejen til det endelige resultat. Så derfor er det da heller ikke helt mærkeligt, at flere unge i dag er begyndt at strikke for at koble af for hverdagens travlhed.

Garn er på mode, igen

Mode er en sjov ting. Vi bliver hele tiden påvirket af diverse medier, der fortæller os hvad der er moderigtigt nu. Det gælder også med strikketøj. Selv TV-serier kan være med til at påvirke moden. Det så man da ”Forbrydelsen” gik over skærmen, hvor hovedpersonen Sarah Lund bærer en flot færøsk sweater.

På internettet kan man finde mange flotte strikke opskrifter på alt, lige fra halstørklæder til flotte sommerkjoler. Man kan også købe mønstre på designer strikketøj. Fordelen ved at strikke tøjet selv, er at man selv vælger den kvalitet og farve af garn man ønsker. Blot én af grundende til, at garn aldrig går helt af mode.

Hvad er garn egentlig?

Hvad er garn egentligt og hvordan bliver det til? Ordet garn er en fællesbetegnelse for nogle tekstilfibre. Helt generelt deler man det op i naturfibre og kemofibre, altså kemisk fremstillet fibre. De naturlige fibre kommer fra uld, Merino, silke, alpaka og bomuld. Fibrene bliver spundet sammen af op til 8 tråde for at give garnet styrke.

Garnuld til hverdagsmode

Hvis man kan lide at strikke tøj i uld, der er beregnet til hverdagen og derfor skal vaskes tit, er det en god ide at købe garn der har fået en ”Super-wash” behandling. Det betyder at uldfibrene er dyppet i et syrebad der belægge fiberen med polymer. Det gør at det skæl der normalt får garnet til at klistre sammen og gør at tøjet krymper i vask, er holdt nede. Det er altså en fin løsning, hvis du ved at dit tøj skal bruges til mere end blot hygge.

Trænger du til at stresse af og måske aflægge et par uvaner? Så find din nærmeste garnbutik og fordyb dig i dit næste strikkeprojekt.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *