De etiske aspekter af ægdonation

22. december 2017 SUNDHED & SKØNHED 0
De etiske aspekter af ægdonation

Overvejer du enten at benytte dig af ægdonation eller måske selv blive ægdonor? Ægdonation er en fantastisk måde at hjælpe par til at få børn, men der er samtidig også nogle etiske aspekter, som du skal overveje i forbindelse med ægdonation. Det kan du læse mere om her.

Sådan foregår ægdonation

Ægdonation foregår ved at et æg fra en anden kvinde befugtes med sæd fra den mand, der ønsker at være far til barnet. Ægdonation anvendes til kvinder, der ikke selv kan producere æg, der er af høj nok kvalitet, til at der kan komme et barn.

Loven siger i dag, at en af forældrene skal være genetisk beslægtet med barnet og derfor skal det være sæd fra den kommende far til barnet som bruges til at befrugte det modtagne æg.

I forbindelse med ægdonation må kvinden godt modtage æg fra en person hun kender, som fx en veninde eller en søster. Hun må dog ikke modtage æg fra sin mor eller datter. Ægdonoren må heller ikke være nært beslægtet med den kommende far, da det giver en større risiko for at føre arvelige sygdomme videre.

Du kan læse mere om ægdonation hos Dansk Fertilitetsklinik.

 

Det skal I tænke over som modtager af æg

Der er en masse etiske spørgsmål i forbindelse med ægdonation, og det er noget som altid kan diskuteres. En af de ting, der oftest bliver diskuteret både i forbindelse med ægdonation og sæddonation fra mænd er anonymiteten blandt donorer.

Det diskuteres meget, da der er uenighed om hvorvidt et barn har ret til at kende de personer, som barnet har sine gener fra. I forbindelse med ægdonation, er det muligt at få æg, fra en du kender, og på den måde kan anonymiteten fjernes.

Hvis I som par overvejer at benytte jer af ægdonation er det en god idé at overveje om I helst vil have en donor, der er åben eller en anonym donor.

 

Det skal du tænke over som ægdonor

Hvis du overvejer at blive ægdonor, er der ligeledes et par etiske aspekter, som du skal overveje. Du skal først og fremmest overveje, hvorfor du gerne vil være ægdonor. Som ægdonor kan du hjælpe par, der har problemer med at få børn videre og det er en kæmpe gave at give. De par der ikke kan få børn selv, vil være evigt taknemmelige for den hjælpe de har fået til at få børn, og hvis du gerne vil hjælpe andre er det derfor noget af det bedste du kan gøre.

Men det er samtidig vigtigt at du tænker over de etiske aspekter. Når du giver et æg, giver du dine gener videre og det er ikke sikkert at du vil komme til at kende det barn, og det er vigtigt at overveje.

Du vælger selv, om du vil være åben eller anonym og det er en svær beslutning at tage, da du skal tage stilling til om det kommende barn skal have mulighed for at vide hvem du er. Hvis du vælger at være åben, kan du samtidig også få mulighed for at møde det barn, som du har været med til at sætte i verden.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *