Dine 2 muligheder, hvis du bliver stalket
Ikke alle forhold ender desværre lige godt – og nogle forhold bliver aldrig påbegyndt. Stalking kan være grunden til begge to.
Stalking forekommer, når en person bliver ved med at kontakte en anden person på trods af formaninger om det modsatte. Det sker – desværre – ofte i parforhold. Den ene person slår op med den anden, og det var den anden person ikke klar på; eller en person kan ikke håndtere en forelskelse i en anden, der ikke bliver gengældt. Nogle gange skyldes det simpel jalousi.
Mange stalkingsager kan løses imellem de to personer. Det er muligt at lave en decideret afslutning på forholdet og lade begge parter komme videre. Men nogle gange er det bare ikke muligt alligevel.
Dette indlæg er skrevet af Halfdan Timm fra juraportalen JUF.dk.
Polititilhold
Det normale våben mod stalking er et polititilhold.
Et polititilhold betyder, at personen ikke må henvende sig til den stalkede ved hjælp af breve, personligt, mails eller endog beskeder på sociale netværk som Facebook.
Ej heller må der foregå indirekte kontakt ved hjælp af fx Facebook eller debatfora ved at omtale dig i disse.
Har du fået et tilhold mod en person, og kontakter du frivilligt denne person, kan dette medføre at tilholdet bortfalder.
Ønsker du et polititilhold over en given person, skal du kontakte din lokale politiinstans. En eftersøgning vil herefter blive indledt for at afdække, om der er hjemmel – grundlag – for at lave et tilhold.
Et polititilhold kan vare i op til 5 år ad gangen og kan forlænges for yderligere 5 år ad gangen.
Opholdsforbud
Et andet reaktionsmiddel mod stalking er opholdsforbud. Dette betyder, at personen, der stalker dig ikke må opholde sig nær det.
Opholdstilbud kendes især fra amerikanske film, hvor den ene person har fået et forbud mod at opholde sig nær den anden.
I Danmark vil opholdsforbuddet sjældent være ”meterbestemt” som fx 100 meter fra dig – oftere vil det være områdebestemt, så en person ikke må opholde sig nær din bolig, uddannelsessted, arbejdsplads og så videre.
Et opholdsforbud er en strengere reaktion end et almindeligt polititilhold og gives kun under skærpende omstændigheder.
Et opholdsforbud kan kun opretholdes for 1 år ad gangen modsat tilholdets 5 år, men kan ligeledes forlænges, er situationen ikke blive bedre.
Hvad gør du, hvis du mener, du stalkes?
Hvis du mener, du er udsat for stalking, skal du først og fremmest give det lidt tid. Politiet vil ikke reagere, hvis det kun har varet i et par dage.
Sørg for at beholde beviser på kontaktforsøg. Det betyder, at chats, mails, breve og så videre skal beholdes og ikke slettes. Du kan eventuelt tage backup ved hjælp af en tjeneste som Dropbox, SugarSync eller ved hjælp af en god og gammeldags ekstern harddisk.
Du må ikke svare personen. Gør det en gang klart, du ikke ønsker fortsat kontakt og fortsat blot med at gemme kontaktforsøg herefter.
Gå til politiet, hvis det fortsætter efter et par uger med dine beviser. Politiet vil herefter tage stilling til sagen og eventuelt oprette et tilhold eller opholdsforbud.
Hvis kontaktforsøgene ændrer karakter til trusler om vold, faktisk vold eller lignende skal du kontakte politiet med det samme.
Ønsker du at vide mere, bør du besøge Dansk Anti-Stalking Forening, hvor du har mulighed for at få råd og vejleding – både med guides på siden og per telefon.