Kvinde – kend dine hormoner

Kvinde – kend dine hormoner

Kvindekroppen er en underfundig størrelse! Den kan producere liv, den kan producere føde, og den kan klare enorm smerte – blandt andet. Den kan så mange ting, som vi for længst har taget for givet. Det er de færreste, der egentlig har fuld forståelse for, hvad der sker i kvindekroppen, og hvordan de ting, vi spiser, de ting vi udsætter kroppen for, og den måde vi lever vores liv på påvirker kroppen på forskellig vis. Her spiller især vores hormoner en stor rolle. Du kender måske østrogen og testosteron, som er henholdsvis det kvindelige og mandlige kønshormon, men ved du eksempelvis hvad progesteron gør i din krop? Her får du en lille introduktion:

Hvad er et hormon?

Hormoner fungerer i kroppen således, at de via blodbanerne påvirker celler, væv  og organer i kroppen. Kroppen producerer selv hormonerne i bestemte kirtler, hvor kroppen selv finder en balance, der er optimal for vores krop. Vi kan dog sagtens påvirke hormonbalancen igennem flere forskellige faktorer, fx hvad vi spiser og ellers udsætter kroppen for.

 

Progesteron – Det vigtigste kvindehormon du ikke kender til

Hormonet progesteron påvirker flere forskellige processer i kroppen. For det første er det nødvendigt, når vi gerne vil blive gravide.  I menstruationscyklussen er østrogenniveauet i de første 2 uger af cyklussen, altså talt fra den dag hvor vi får menstruationen, højere end normalt, fordi kroppen gør sig klar til at modne ægget, så det kan befrugtes i ægløsningsperioden. Når man når til ægløsningsperioden efter dag 14 i cyklussen, vil progesteroniveauet stige. Dette gør det for at dæmpe østrogenets effekt, som stimulerer blandt andet immunforsvaret, celledelingen og fedtlagrene.  Når immunforsvaret sættes ned, vil det ikke begynde at bekæmpe mandens sæd, når det forsøger at befrugte ægget. Smart, ikke?

 

Men Progesteron hjælper også på mange andre processer i kroppen, såsom fedtforbrænding, naturlig vanddrivelse (så vi ikke ophober uhensigtsmæssigt meget væske), at holde vores humør stabilt, at vi undgår autoimmune sygdomme, at vores blodsukker holdes i skak, at knoglerne og huden kan danne nye celler, og at cellerne ikke begynder at vokse og dele sig mere end normalt, hvilket kan føre til flere forskellige kraftformer. Derfor er det også skidt for kroppen og dit helbred, hvis den naturlige balance i de to hormonniveauer forhindres.

Hvis du har et for lavt progesteron niveau, så kan du købe et tilskud, som får dine niveauer op på normalt. Det kan du bl.a. gøre på apoteker og på sider som shytobuy.

Dette kan nemlig godt ske, hvis du får for mange xenoøstrogener i kroppen, som virker ligesom østrogen. Disse kan du blandt andet tilføre, når du bruger cremer og sminke med parabener, hvis du drikker vand af plastikflasker der indeholder BPA, eller drikker for meget Sojamælk.

Du kan også påvirke balancen mellem de to hormoner, hvis du er stresset, fordi kroppen, når du er stresset producerer stresshormonet kortisol. Progesteron bruges til at danne kortisol, og når du er stresset producerer kroppen mere kortisol og bruger herved mere af dit progesteron. Det betyder, at der ikke er nok til at de andre processer kan fungere optimalt.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *